Годжи бери има малки червени плодчета със сладко-кисел вкус, които могат да се консумират сурови, сушени, под формата на сок или чай, използвани в традиционната китайска медицина повече от 5000 г. Те са толкова фини, че не могат да се берат машинно, а само на ръка.
Впечатляващо за растението е, че издържа на големи температурни амплитуди: на студ до минус 20-25 градуса и на жега, надхвърляща 40 градуса, традиционно се отглежда в Хималаите, Тибет, Китай и Монголия.
Неслучайно хората наричат този плод “зрънце на младостта”
Знаете ли, че в Англия шеговито наричали червените боровинки bearberries – кръстени на мечките, чиято любима храна са, за да могат да набавят необходимия запас от полезни вещества преди да заспят дългия си зимен сън.
Дребното плодче на червената боровинка с леко кисело-тръпчив вкус за много хора не е най-любимият плод за консумация в сурово състояние, за разлика от сушените плодове, които са по-сладки и приятни на вкус.
Защо ДЕТОКС? Детоксикацията за нас не е мода. Всеки човек е добре да oсъзнае, че през определен период от време е хубаво да пречиства тялото си. Този процес е ефективен, когато се случва чрез пълноценно хранене. Основната ви цел не бива да бъде само сваляне на килограми, но и подобряване на вътрешната среда в организма ви.
В основата на нашите миксове са даровете на природата. Затова днес ще разгледаме предимствата на сушените сини сливи, които са основен герой в нашия микс Plum Vitality!
Сините сливи са богати на витамини А, С, К. В тях се съдържа набор от ценни минерали, като калций, цинк, магнезий, калий. Благодарение на процеса на сушенето, съдържанието на фибри се покачва. Сините сливи са и прекрасен източник на антиоксиданти, които намаляват възпалението в клетките, борят се със свободните радикали и понижават риска от рак. В сините сливи се съдържат антоцианини, които са специфичен вид антиоксиданти, придаващи цвета на сливите и техния приятен вкус.
Прекрасни за закуска
Въпреки сравнително високата си калоричност, синята слива е част от редица диети, заради доказаното й свойство да спомага за пoнижaвaнe нa тeглoтo. Сливата пpoчиcтвa чepвaтa и нopмaлизиpa xpaнocмилaнeтo, а cливaтa в cyшeн вид пpитъпявa глaдa на мига..
Тя е чудесна както за сутрешна закуска, така и за междинните хранения. Бързо ще усетите как като хапнете 4-5 cyшeни сливи пpeз дeня ще заситите мигновено жаждата си за захар.
Идеален заместил на поривите за сладко
Сушените сливи са вкусни и полезно сладки. Чудесни са като заместител на захарта, но еднакво сполучливо можете да ги добавяте и към солени ястия като салати, смутита, дори печива.
Сушените сини сливи облекчават запека
Нередовното хранене и лошият хранителен режим са честа причина за запек. Изключително богатото наличие на фибри в сините сливи ускорява метаболизма и движенията на червата. Това прави изхождането по-лесно.
Богати на фибри
Фибрите на сушените сливи подобряват толерантността на клетките към инсулина, като така регулират кръвната захар. Освен това оставят дълготрайно усещане за ситост. Фибрите подхранват и чревните бактерии, което е допълнителен бонус към ползите от тях.
Наслади се на нашия микс Plum Vitality Superfood Mix7
От древни времена на сушените кайсии се приписват редица полезни свойства, някои от които съвременната наука е успяла да потвърди. Не е тайна, че този вкусен сушен плод е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.
Сушените кайсии са наситени с витамини, както и с микро и макро елементи. Съставът им наистина изненадва с разнообразието от полезни компоненти, благодарение на които има благоприятен ефект върху човешкото тяло.
Помагат за отслабване
Знаете ли, че в шепа сушени кайсии се съдържа дневната доза от фибри, необходима за възрастен човек? Кайсиите намаляват дълготрайно апетита, както и желанието за похапване на нещо сладко. Само 7-10 броя кайсии могат да ви държат сити между 6 до 8 часа.
Позволявайте си по няколко сушени кайсии между храненията и с лекота ще потиснете неприятното чувство на глад за нещо сладко. Това се дължи на фибрите, които са част от сушените оранжеви плодове. Те увеличават размерите си в стомаха и в резултат на това чрез рефлекторни и неврохормонални механизми центровете за глад в мозъка се инхибират, помагат да се подобри метаболизма на мазнините.
Интересни факти за сушените кайсии:
Както цветът на плода подсказва, имат високо съдържание на Витамин А, който е мощен антиоксидант и помага за премахването на свободните радикали, поддържа здравите клетки и тъкани. Имат положителен ефект върху кожата, лигавиците и очите. Сушените кайсии не могат да помогнат за лекуване на слабото зрение, но притежават способността да предотвратяват допълнителното влошаване на очите.
Предотвратяват развитието на рак и преждевременно стареене на клетките. Сушените кайсии съдържат голямо количество витамин Е (алфа-токоферол), който има антиоксидантни свойства. Редовната консумация на сушени кайсии намалява риска от рак на дебелото черво с 15%. Освен това, витамин Е потиска окислителните процеси в организма, като по този начин предотвратява ранното му стареене.
Сушените кайсии са ценен източник на желязо, което е важно за борба с анемията, спомагат за увеличаването и поддържането на нормални нива на хемоглобин. Съдържат и достатъчни количества витамин С, който улеснява усвояването на желязото от чревната флора.
Подобряване дейността на сърцето, отличен източник на калий. Калият, намиращ се в сушените кайсии, е много повече, отколкото този в бананите, например. Това е минерал и електролит, който е полезен за регулиране на баланса на течности. Той помага за правилното функциониране на мускулите и регулира сърдечния ритъм. Тези сушени плодове са идеална храна за хора, страдащи от хипертония. Всекидневната им консумация повлиява благоприятно дейността на сърцето, като помагат за намаляване на кръвното налягане, подпомагат правилното функциониране на сърдечния мускул и за равномерния сърдечен ритъм.
100 грама сушени кайсии съдържат повече от 60% от дневната стойност на калий и повече от 26% от дневната стойност на магнезий. И двата елемента са необходими, за да се осигури нормален контрактилитет на миокарда. Сушените кайсии се включват в диетата на хора, страдащи от исхемична болест на сърцето, аритмия, атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система.
Подобряват умствената бодрост. Комбинацията от витамини от група В, витамин Е, фосфор и магнезий прави сушените кайсии незаменим компонент за поддържането на централната нервна система. Ежедневната консумация на сушени кайсии помага за подобряване на умствената дейност, нормализиране на концентрацията, намаляване на ефекта от ежедневния стрес и зимната депресия върху централната нервна система.
богати на пектин, който съдържа фибри и е леко слабително. Целулозата действа като неразтворими фибри и поддържа нивото на водата по време на запек. Много фактори могат да допринесат за лошото храносмилане, но редовната консумация на сушени кайсии, може да предотврати неразположенията в стомаха. Те трябва да се ядат преди хранене, тъй като са алкална храна, контролираща киселинните реакции на храносмилателната система. В допълнение, сушените кайсии съдържат пектин и целулоза, предотвратяващи запека.
Намаляват кръвната захар, сушените кайсии имат нисък гликемичен индекс и поради изобилието от фибри забавят усвояването на други въглехидрати, което създава допълнителна защита. Сушените кайсии са способни да нормализират метаболизма на захарта в организма.
Сушените кайсии могат да предпазят черния дроб от заболявания. В изследване върху животни се показва, че кайсията предотвратява увреждане на черния дроб и натрупване на мазнини по него.
Антибактериалното им действие помага за детоксикацията на цялото тяло.
Повишеното им съдържание на фолиева киселина ги прави отличен избор за храна по време на бременност.
Сухите кайсии се консумират най-добре преди хранене, за да се стимулира храносмилането. Съдържа алкали, които неутрализират киселините.
Важно:
Кайсиите са едни от най-полезните сушени плодове, тъй като осигуряват широк спектър от микроелементи, но прекомерната му консумация може да навреди. Дневната доза сушени кайсии е около 100 гр. продукт или 7 до 10 броя. Това е напълно достатъчно, за да насити тялото с основни вещества , фибри и витамини.
Бъдете внимателни при избора на сушени кайсии
Не купувайте сушените плодове, ако са с ярко жълт или оранжев цвят. Те се третират със серни оксиди, за да се запази по-добре външния им вид. Не обработените с химикали сушени кайсии са с леко кафеникав цвят.
Нека обобщим: сушените кайсии са вкусни, сочни и хранителни и не бива да липсват в нито един дом! Те са страхотна алтернатива на сладкишите с положителен ефект върху имунната система и цялото тяло! Насладете им се още днес с нашия микс Apricot Balance
Неслучайно черешите понякога се наричат сладко лекарство. Благодарение на състава си, малкото плодче има благоприятен ефект върху тялото.
Сушените череши напълно запазват полезните си свойства и можем да ги консумираме целогодишно. А нашите череши са плод на регулирано производство и първокачествените грижи на “Струма Фрут” ЕООД.
КОИ СА ПОЛЕЗНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЧЕРЕШАТА?
Витамин В в състава на черешата има положителен ефект върху функционирането на нервната система и емоционалното и психологическо състояние. При редовна консумация раздразнителността и нервността намаляват, а нощният сън се подобрява.
Само няколко сушени плодчета на ден обогатяват кръвта с желязо и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, нормализират кръвното налягане, елиминират дискомфорта в ставите и укрепва костите, което е важно за профилактика на остеопорозата. Съдържа бета-каротин, който подобрява зрението.
Антиоксидантите в черешите забавят процеса на стареене. По време на менопаузата плодовете намаляват дискомфорта.
Благодарение на фолиевата киселина се увеличава притока на кръв към мозъка, флавоноидите и каротеноидите – подобряват се паметта и мозъчната ефективност. Черешите ефективно лекуват артрит и подагра, тъй като понижава нивата на пикочната киселина и облекчава възпалението.
Сушените череши са пълни с витамин С
Една четвърт чаша порция сушени череши съставлява 11 процента от препоръчителните дневни дози.Витамин С подпомага производството на колаген, подпомага растежа на новата тъкан и играе роля в зарастването на рани.
Черешите са богати на витамин А
Витамин А подпомага растежа на новите клетки и подпомага заздравяването на рани след нараняване. Подхранва кожата ви и прави зрението ви здраво.
Всяка четвърт чаша порция сушени череши съдържа 1132 международни единици съдържание на витамин А.
Черешите са с високо съдържание на антиоксиданти, които предотвратяват развитието на свободни радикали в тялото ви!
Черешите са богати на мед
Някои от предимствата на сушените череши са, че съдържат мед, която подпомага производството на колаген. Медта поддържа вашите тъкани здрави и ви предпазва от свободните радикали, които могат да допринесат за увреждане на тъканите.
Черешите подпомагат здравословния сън
Според изследвания черешите са единственият естествен хранителен източник на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който регулира цикъла сън-събуждане.
Консумацията на череши може да ви помогне да постигнете спокоен и дълбок сън. Изследователите смятат, че сушените череши са безопасна алтернатива за хората с проблеми с безсънието.
В допълнение към това, сушените череши също могат да успокоят болезнеността на мускулите след тренировка и спомагат за по-бързо възстановяване. За да постигнете брилянтни резултати, консумирайте сушени череши в продължение на няколко дни преди и след тренировка.
А независимо от това дали консумирате черешите преди или след тренировка, черешата нормализира хормоналните нива. Също така добавянето на вкусни сушени плодове към храната предотвратява развитието на атеросклероза, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Употребата на череши носи положителен ефект по време на менопаузата, а витамин Е помага за поддържане на младостта и красотата на кожата.
Черешите могат да понижат холестерола
Едно от предимствата на сушените череши е, че те съдържат високи нива на пектин, които намаляват нивото на LDL или лошия холестерол. На всеки 1% намаление на холестерола намалява риска от сърдечни заболявания с 2%.
Намаляват риска от пристъпи на подагра
В едно проучване пациентите, страдащи от подагра, форма на артрит, причинена от излишък на пикочна киселина в кръвта, консумират череши само за два дни. Резултатите показват 35% по-нисък риск от пристъпи на подагра в сравнение с пациенти, които не са яли череши.
Сушените череши съдържат кумарин
Кумаринът, химично съединение, намиращо се в много растения, играе голяма роля в нормализирането на кръвосъсирването. Кумарините предотвратяват появата на кръвни съсиреци, като по този начин намаляват рисковете от инсулти и инфаркти.
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЧЕРЕШИТЕ
Сушените череши премахват пристрастяването към никотина.Ако имате силно желание за тютюнопушене, се препоръчва да хапвате по една шепа плодове на всеки 3-4 часа.
Знаете ли, че има над 1000 сорта череши?
Консумираме ги от хиляди години, най-малко 500 години преди новата ера.
Римските войници разпространяват черешите по света.Черешите са били част от техния порцион, по време на военни походи. Изхвърлените от тях костилки ставали дърветата, които се разпространявали в цялата империя. Има една стара поговорка, че за да се намерите старите римски пътища, трябва да следвате дивите черешови дървета.
А ето и какво съдържание сме следвали при създаването на нашия черешов микс!
Знаете ли, че бананът е познат на човечеството повече от 4000 години. Поради високото си съдържание на полезни нутриенти спокойно можем да го наречем билката на плодовете. Неслучайно това е и една първите храни, с които много хора захранват децата си между четвъртия и шестия месец.
Бананът е един от плодовете, който е по-полезен в сушено състояние и е “банка” за полезни хранителни вещества, минерали и витамини.
Процесът на сушене на банани се извършва при температура не по-висока от 40 ° C, така че всички полезни вещества се запазват.
Големи дози калий
Това вещество има положителен ефект върху сърцето. Хората страдащи от сърдечни заболявания или пушачи, трябва да включват този сушен плод в диетата си. Доказано е, че благодарение на банана в сушена форма вредата от никотина, катрана и отровите, съдържащи се в цигарата, е намалена, но ние ви съветваме да не пушите изобщо. Липсата на калий може да доведе до проблеми със сърцето дори при здрав човек.
Бананът съдържа дневната доза на витамини от групата В
От тези витамини зависи правилната продуктивна работа на мозъка и нервната система. Благодарение на витамин В6, който се съдържа в сушените плодове, метаболизмът се подобрява. Витамин В 6 помага и за регулирането на кръвната захар.
Бананите имат значително количество витамин С
Въпреки че изсушеният банан изобщо не е кисел, той съдържа около 10 мг витамин С на 100 г. Ежедневното му присъствие във вашата диета значително ще повиши имунитета и шансовете да не се разболее.
Витамини и минерали
Искате красива, мека и гладка кожа? Хапвайте по няколко парчета сушен банан, защото това ще ви помогне да намалите по естествен начин акнето и бръчките, да направите лицето ви по-младо от няколко години.
Освен това, бананите са богати на огромно количество фосфор, желязо, магнезий, калций, флуор, цинк, манган, натрий, наситени и органични киселини, както и витамини А, РР и К. Всичко това има положителен ефект върху тялото като цяло.
С помощта на банани, можете да увеличите нивото на хемоглобина в кръвта, тъй като този плод съдържа впечатляващо количество желязо.
Бананът помага при депресия
Сушените банани съдържат вид протеин триптофан, който тялото ни преобразува в серотонин,познат като “хормонът на щастието” и подобрява настроението ни. Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след консумацията на един банан.
Калории и хипоалергенни
Проучванията показват, че сухият банан може безопасно да се приема от децата. Това е и добър избор за деца, които не искат да се хранят разнообразно.
Изключително подходящ за хората с голяма физическа активност. Няколко парчета сушен банан почти веднага ще ви дадат нужната енергия и ще я запазят дълго време.
Мнозина се интересуват колко калории има в сушените банани. 100 грама от този продукт съдържат 345 kcal, тъй като в изсушената форма съдържанието на калории в плодовете е по-високо, отколкото в прясните
100 г съдържат:
345 калории
3.89 г протеин
88.28 г въглехидрати
1.81 г мазнини
Накратко за ползите от сушения банан:
Подобряване на мозъчната функция и възстановяване на нервната система
Подпомага укрепването на сърдечния мускул
Подпомага прочистването на организма от вредни вещества
Бори се с проблеми с гастрит, язва и анемия
Повлиява положително състоянието на кожата и косата
Помощ за справяне с депресията
Нормализиране на метаболизма
Плодовете са богати на фибри, което ще помогне за нормализиране на храносмилателния тракт
Натуралните сушени банани не съдържат холестерол, така че могат да се консумират от хора с лошо кръвосъсирване и прекарали инсулт.
Запазва костите здрави
Идеални за спортисти по време на възстановителния период
Помагат при анемия
Намаляват високото кръвно налягани
Сушеният банан не е лек, но е добър продукт за профилактика. С малки количества, можете значително да повишите имунитета. Наличието на витамин А поддържа зрението. И както вече казахме, бананът е хипоалергичен плод, който се препоръчва на бременните жени с умерена консумация от 30-40 гр сушен плод на ден.
Все още ли мислите дали да добавите банани в ежедневната си диета?
Съвет от нас
Въпреки това, с всички предимства на сушените банани, хора с лошо съсирване на кръвта не трябва да злоупотребяват с този плод. Бананите трябва да се консумират с повишено внимание от хора, страдащи от затлъстяване и диабет.
Псилиум хуск (Psyllium Husk) представлява 100% натурални растителни фибри, които се добиват единствено от чистите бели обвивки от семената на индийския бял живовляк (Plantago Isphagula), който расте естествено в Индия, Бангладеш и Пакистан.
Закуската е гориво за тялото ни, тя го зарежда с енергия в началото на деня.
Според мнението на диетолозите, 25-30% от дневната нужда от калории трябва да бъдат употребени в сутрешното хранене.
Сутрин в тялото ни се произвежда набор от храносмилателни ензими. Те са отговорни за пълното усвояване на витамини и други полезни вещества от храната, а оттам и за имунитета и доброто състояние на всички органи и системи. Ако пропуснете закуската, тези ензими просто изчезват, без да са свършили работата си. Сутрешното хранене помага също да се контролират нивата на захарта и холестерола.
Американските диетолози са доказали, че тези, които закусват всеки ден, са с една трета по-малко склонни към затлъстяване.
Сутрешното хранене е изключително важно за мозъка – възстановява се нивото на глюкозата. Ето защо за учениците и хората с висока мозъчна активност е особено препоръчително да имат здравословна закуска.