Create an Account
12.07.2023
Posted by :

От древни времена на сушените кайсии се приписват редица полезни свойства, някои от които съвременната наука е успяла да потвърди. Не е тайна, че този вкусен сушен плод е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Сушените кайсии са наситени с витамини, както и с микро и макро елементи. Съставът им наистина изненадва с разнообразието от полезни компоненти, благодарение на които има благоприятен ефект върху човешкото тяло. 

Помагат за отслабване

Знаете ли, че в шепа сушени кайсии се съдържа дневната доза от фибри, необходима за възрастен човек? Кайсиите намаляват дълготрайно апетита, както и желанието за похапване на нещо сладко. Само 7-10 броя кайсии могат да ви държат сити между  6 до 8 часа.

Позволявайте си по няколко сушени кайсии между храненията и с лекота ще потиснете неприятното чувство на глад за нещо сладко. Това се дължи на фибрите, които са част от сушените оранжеви плодове. Те увеличават размерите си в стомаха и в резултат на това чрез рефлекторни и неврохормонални механизми центровете за глад в мозъка се инхибират, помагат да се подобри метаболизма на мазнините.

Интересни факти за сушените кайсии:

 • Както цветът на плода подсказва, имат високо съдържание на Витамин А, който е мощен антиоксидант и помага за премахването на свободните радикали, поддържа здравите клетки и тъкани. Имат положителен ефект върху кожата, лигавиците и очите. Сушените кайсии не могат да помогнат за лекуване на слабото зрение, но притежават способността да предотвратяват допълнителното влошаване на очите.
 • Предотвратяват развитието на рак и преждевременно стареене на клетките. Сушените кайсии съдържат голямо количество витамин Е (алфа-токоферол), който има антиоксидантни свойства. Редовната консумация на сушени кайсии намалява риска от рак на дебелото черво с 15%. Освен това, витамин Е потиска окислителните процеси в организма, като по този начин предотвратява ранното му стареене.
 • Сушените кайсии са ценен източник на желязо, което е важно за борба с анемията, спомагат за увеличаването и поддържането на нормални нива на хемоглобин. Съдържат и достатъчни количества витамин С, който улеснява усвояването на желязото от чревната флора.
 • Подобряване дейността на сърцето, отличен източник на калий. Калият, намиращ се в сушените кайсии, е много повече, отколкото този в бананите, например. Това  е минерал и електролит, който е полезен за регулиране на баланса на течности. Той помага за правилното функциониране на мускулите и регулира сърдечния ритъм. Тези сушени плодове са идеална храна за хора, страдащи от хипертония. Всекидневната им консумация повлиява благоприятно дейността на сърцето, като помагат за намаляване на кръвното налягане, подпомагат правилното функциониране на сърдечния мускул и  за равномерния сърдечен ритъм.

100 грама сушени кайсии съдържат повече от 60% от дневната стойност на калий и повече от 26% от дневната стойност на магнезий. И двата елемента са необходими, за да се осигури нормален контрактилитет на миокарда. Сушените кайсии се включват в диетата на хора, страдащи от исхемична болест на сърцето, аритмия, атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система. 

 • Подобряват умствената бодрост. Комбинацията от витамини от група В, витамин Е, фосфор и магнезий прави сушените кайсии незаменим компонент за поддържането на централната нервна система. Ежедневната консумация на сушени кайсии помага за подобряване на умствената дейност, нормализиране на концентрацията, намаляване на ефекта от ежедневния стрес и зимната депресия върху централната нервна система.
 •  богати на пектин, който съдържа фибри и е леко слабително. Целулозата действа като неразтворими фибри и поддържа нивото на водата по време на запек. Много фактори могат да допринесат за лошото храносмилане, но редовната консумация на сушени кайсии, може да предотврати неразположенията в стомаха. Те трябва да се ядат преди хранене, тъй като са алкална храна, контролираща киселинните реакции на храносмилателната система. В допълнение, сушените кайсии съдържат пектин и целулоза, предотвратяващи запека. 
 • Намаляват кръвната захар, сушените кайсии имат нисък гликемичен индекс и поради изобилието от фибри забавят усвояването на други въглехидрати, което създава допълнителна защита. Сушените кайсии са способни да нормализират метаболизма на захарта в организма.
 • Сушените кайсии могат да предпазят черния дроб от заболявания. В изследване върху животни се показва, че кайсията предотвратява увреждане на черния дроб и натрупване на мазнини по него
 • Антибактериалното им действие помага за детоксикацията на цялото тяло.
 • Повишеното им съдържание на фолиева киселина ги прави отличен избор за храна по време на бременност.
 •  Сухите кайсии се консумират най-добре преди хранене, за да се стимулира храносмилането. Съдържа алкали, които неутрализират киселините.

Важно:

Кайсиите са едни от най-полезните сушени плодове, тъй като осигуряват широк спектър от микроелементи, но прекомерната му консумация може  да навреди. Дневната доза сушени кайсии е около 100 гр. продукт или 7 до 10 броя. Това е напълно достатъчно, за да насити тялото с основни вещества , фибри и витамини. 

Бъдете внимателни при избора на сушени кайсии

Не купувайте сушените плодове, ако са с  ярко жълт или оранжев  цвят. Те се третират със серни оксиди, за да се запази по-добре външния им вид. Не обработените с химикали сушени кайсии са с леко кафеникав цвят.

Нека обобщим: сушените кайсии са вкусни, сочни и хранителни и не бива да липсват в нито един дом! Те са страхотна алтернатива на сладкишите с положителен ефект върху имунната система и цялото тяло! Насладете им се още днес с нашия микс Apricot Balance

Back to Top