Create an Account
16.03.2023
Posted by :

Неслучайно хората наричат този плод “зрънце на младостта”

Знаете ли, че в Англия шеговито наричали червените боровинки bearberries – кръстени на мечките, чиято любима храна са, за да могат да набавят необходимия запас от полезни вещества преди да заспят дългия си зимен сън.

Дребното плодче на червената боровинка с леко кисело-тръпчив вкус за много хора не е най-любимият плод за консумация в сурово състояние, за разлика от сушените плодове, които са по-сладки и приятни на вкус.

Боровиниките имат високо съдържание на естествен консервант – бензоената киселина. И точно заради  този естествен консервант, червените боровинки са подходящи за сушене, запазвайки всички полезни нутриенти. Същото вещество ги прави известни с противовъзпалителните и антибактериалните свойства, за които всички знаем. 

Но нека поговорим за по-малко известните ползи от тази суперхрана.

Здраве и красота

Само в едно малко плодче се съдържа експлозия от полезни макронутриенти.

Една червена боровинка съдържа повече антиоксиданти от почти всички плодове и зеленчуци, включително ягоди, малини,броколи и др. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и са важна част от здравословното меню.

Тази суперхрана е богата на аминокиселини и хидроксипролин, които са необходими на организма за образуването на колаген, който от своя страна е важен за красотата на кожата ни. В допълнение, червените боровинки спомагат за добрата  хидратация. 

Богати на витамини А и С

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на плода подобряват паметта и концентрацията. 

Изненадващо е, че този дребен  плод може да се бори с кариесите. Червената боровинка дължи своя успех срещу кариесите на същите причини, както при бактериите в уринарния тракт. Проантоцианидите, които се намират в червените плодчета, предотвратяват закрепването на бактерии по венците и зъбите.

Подпомага отслабването

Плодовете на боровинката съдържат високи нива на фибри, които ще ви дават чувство на ситост. По този начин ще ограничите както хапванията, така и колебанията в кръвната захар

Червените боровинки съдържат растителни съединения А-тип проантоцианици, които помагат за понижаване на риска на рак на стомаха. Те пречат на прикрепването на бактериите Хеликобактер пилори, които са основна причина за раковите образувания в стомаха.

Червените боровинки съдържат антиоксиданти, полезни за сърцето. Те включват антоцианини, проантоцианидини и кверцетин.

Повишават добрия холестерол

Понижават лошия, особено при хора с диабет

Намаляват кръвното налягане

Предотвратяват втвърдяването на кръвоносните съдове

Понижават риска от възпаление на кръвоносните съдове

Подсилва имунната система

ЛЯТО И БАСЕЙН

И един съвет от нас за предстоящия летен сезон, особено за дамите.

Няколко дни преди и след посещението на басейн, хапвайте по шепа сушени червени боровинки, така ще намалите риска от инфекция 🙂

Моля, имайте предвид, че червените боровинки не са ефективни за лечение на инфекции, те само намаляват риска от тях.

За тези, които предпочитат фактите в цифри:

Хранителна стойност на 100 гр сушени боровинки без захар:

Калории – 288 kcal

Протеин – 0.5 g

Мазнини – 1.3 g

Въглехидрати – 82 g

Набави си нужната доза червена боровинка с нашия микс

Back to Top