Create an Account
26.06.2018
Posted by :

Ние от Smart Superfood имаме мисия – да направим така, че нашите клиенти да водят пълноценен начин на живот и да се чувстват добре.

Единият от основните причинители на проблеми с храносмилането, консумацията на храна и поддържането на здраво тяло е разширения стомах. Ще ви споделим някои от най-успешните практики, които да предотвратят това:

Когато човек е свикнал да се храни обилно, е особено трудно да премине към умерен и здравословен хранителен режим. Една от причините е т. нар. „разширен стомах“ – той води до трудно засищане и постоянно чувство на глад.

Как да предотвратим разширения стомах?

Най-сигурният начин е да ставаме от масата, преди да сме се заситили напълно. Има 2 простички правила, които ще ви помогнат:

  1. Обикновено започваме да се засищаме не по-рано от 20 минути след началото на храненето, затова е важно да се храним бавно.
    Дъвчете бавно. Специалистите съветват всяка хапка да се сдъвква не по-малко от 40 пъти, докато не се превърне в еднородна каша. Така храната се усвоява най-добре от организма и допринася за по-ефективна работа на цялата храносмилателна система.
  2. Добре е да се храним често, поне 4 пъти на ден, с малки порции. Важно е да не стоим гладни дълго през деня, тъй като това води до преяждане.

Обемът на стомаха, който варира в зависимост от теглото, възрастта, пола и други фактори, е около два допрени юмрука – от 500 до 1000 мл. Този размер може да се разшири до 4 пъти. В най-сериозните случаи на разширен стомах идва на помощ хирургическата намеса. Но с повече търпение стомахът може да се свие и по естествен път.

Честото хранене и пиенето на достатъчно вода помагат за справяне с постоянното чувство на глад.

Водата се пие ДО половин час преди и след хранене. По време на хранене не трябва да се приемат течности, тъй като те влияят неблагоприятно на pH на стомаха и го разширяват допълнително.

Ето няколко храни или добавки, които помагат за справяне с непрекъснатия глад:

1. Ленено семе – по една чаена лъжичка преди хранене. Набъбва в стомаха, намалява апетита.

2. Водорасли ламинария – по една супена лъжица, със сходен, но още по-силен ефект.Повече информация може да намерите тук .

3. Продукти, богати на целулоза – зърнени и бобови храни, плодове, листни зеленчуци, моркови, цвекло и други. Те засищат, без да носят излишни калории.

4. Миксовете от суперхрани на Smart Superfood

Ако си поставите за цел да намалите разширението на стомаха си, можете да пробвате и следното лесно упражнение, което можете да прилагате дори в работна среда:

Застанете прави и вдишайте дълбоко. След това издишайте и „глътнете“ корема колкото можете повече. Задръжте така няколко секунди и се върнете към нормалното дишане. Правете по 5-10 повторения няколко пъти на ден, най-добре сутрин преди закуска.

Това упражнение е много полезно за укрепване на коремната мускулатура:

Поздрави,

Екипът на Smart Superfood

Back to Top