Create an Account
27.06.2022
Posted by :

Здравословна закуска

Закуската е гориво за тялото ни, тя го зарежда с енергия в началото на деня.

Според мнението на диетолозите, 25-30% от дневната нужда от калории трябва да бъдат употребени в сутрешното хранене.

Сутрин в тялото ни се произвежда набор от храносмилателни ензими. Те са отговорни за пълното усвояване на витамини и други полезни вещества от храната, а оттам и за имунитета и доброто състояние на всички органи и системи. Ако пропуснете закуската, тези ензими просто изчезват, без да са свършили работата си. Сутрешното хранене помага също да се контролират нивата на захарта и холестерола.

Американските диетолози са доказали, че тези, които закусват всеки ден, са с една трета по-малко склонни към затлъстяване.

Сутрешното хранене е изключително важно за мозъка – възстановява се нивото на глюкозата. Ето защо за учениците и хората с висока мозъчна активност е особено препоръчително да имат здравословна закуска.

Друг важен момент, който ясно показва колко здравословна е закуската за нас: по това време на деня метаболизмът работи в ускорен режим. Това означава, че изядените калории няма да се отложат в излишни килограми и сантиметри. Диетолозите са на мнение, че непълноценната закуска или липсата на такава не са здравословни. В пъти се увеличават и сривовете при тези, които са се подложили на диети.

Освен това вкусната и здравословна закуска повишава производителността по време на работния процес. Човек, излизащ от дома сутрин гладен, не е в състояние достатъчно и правилно да се концентрира върху нещата от работния си ден. Нашата памет на фона на мозъка, който не е наситен от храна, се проявява много по-слабо.

Здравословната закуска е:

  • активна работа на системите на тялото, което води до повишена ефективност;
  • помощ в поддържането на нормално тегло, ненужно преяждане през деня;
  • възможността да прекарвате известно време със семейството всяка сутрин;

Пет перфектни храни за закуска

Ето кои са ключовите храни, които ще помогнат на тялото лесно и добре да започне новия ден.

1. Каши (елда, овесени ядки, ечемик, просо, хуск). Най-полезният избор. Те трябва да се сварят във вода или мляко, но без захар. Тези храни съдържат голямо количество полезни (бавни) въглехидрати, които насищат стомаха и помагат да не се чувствате гладни за дълго време.

2. Яйца. Както и ястия, приготвени с тях (омлет, пържени, бъркани яйца). Съдържат много витамини и минерали.

3. Мюсли. Купените в магазина съдържат много захар, така че е по-добре да си приготвите сами: Сварете (поне 20 минути) овесена каша, добавете плодове по желание, ядки и малко мед.

4. Пълнозърнест хляб. Всички сандвичи / сандвичи на базата на пълнозърнест хляб без добавяне на сосове и майонеза са добре дошли. Например – със сирене, с малко риба или пуешко.

5. Млечни продукти. Те осигуряват на тялото много хранителни вещества, витамин D, калий и калций. При отслабване е по-добре да се даде предпочитание на нискомаслените млека. Сега се предлагат и много видове ядкови млека, които са богати на витамини, а някои и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Back to Top