Create an Account
05.06.2023
Posted by :

Неслучайно черешите понякога се наричат ​​сладко лекарство. Благодарение на състава си, малкото плодче има благоприятен ефект върху тялото.

Сушените череши напълно запазват полезните си свойства и можем да ги консумираме целогодишно. А нашите череши са плод на регулирано производство и първокачествените грижи на “Струма Фрут” ЕООД.

КОИ СА ПОЛЕЗНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЧЕРЕШАТА?

Витамин В в състава на черешата  има положителен ефект върху функционирането на нервната система и емоционалното и психологическо състояние. При редовна консумация раздразнителността и нервността намаляват, а нощният сън се подобрява. 

Само няколко сушени плодчета на ден обогатяват кръвта с желязо и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, нормализират кръвното налягане, елиминират дискомфорта в ставите и укрепва костите, което е важно за профилактика на остеопорозата. Съдържа бета-каротин, който подобрява зрението.

Антиоксидантите в черешите забавят процеса на стареене. По време на менопаузата плодовете намаляват дискомфорта. 

Благодарение на фолиевата киселина се увеличава притока на кръв към мозъка, флавоноидите и каротеноидите – подобряват се паметта и мозъчната ефективност. Черешите ефективно лекуват артрит и подагра, тъй като понижава нивата на пикочната киселина и облекчава възпалението. 

Сушените череши са пълни с витамин С

Една четвърт чаша порция сушени череши съставлява 11 процента от препоръчителните дневни дози.Витамин С подпомага производството на колаген, подпомага растежа на новата тъкан и играе роля в зарастването на рани.

Черешите са богати на витамин А

Витамин А подпомага растежа на новите клетки и подпомага заздравяването на рани след нараняване. Подхранва кожата ви и прави зрението ви здраво.

Всяка четвърт чаша порция сушени череши съдържа 1132 международни единици съдържание на витамин А. 

Черешите са с високо съдържание на антиоксиданти, които предотвратяват развитието на свободни радикали в тялото ви!

Черешите са богати на мед

Някои от предимствата на сушените череши са, че съдържат мед, която подпомага производството на колаген. Медта поддържа вашите тъкани здрави и ви предпазва от свободните радикали, които могат да допринесат за увреждане на тъканите. 

Черешите подпомагат здравословния сън

Според изследвания черешите са единственият естествен хранителен източник на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който регулира цикъла сън-събуждане.

Консумацията на череши може да ви помогне да постигнете спокоен и дълбок сън. Изследователите смятат, че сушените череши са безопасна алтернатива за хората с проблеми с безсънието.

В допълнение към това, сушените череши също могат да успокоят болезнеността на мускулите след тренировка и спомагат за по-бързо възстановяване. За да постигнете брилянтни резултати, консумирайте сушени череши в продължение на няколко дни преди и след тренировка.

А независимо от това дали консумирате черешите преди или след тренировка, черешата нормализира хормоналните нива. Също така добавянето на вкусни сушени плодове към храната предотвратява развитието на атеросклероза, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Употребата на череши носи положителен ефект по време на менопаузата, а витамин Е  помага за поддържане на младостта и красотата на кожата. 

Черешите могат да понижат холестерола

Едно от предимствата на сушените череши е, че те съдържат високи нива на пектин, които намаляват нивото на LDL или лошия холестерол. На всеки 1% намаление на холестерола намалява риска от сърдечни заболявания с 2%.

Намаляват риска от пристъпи на подагра

В едно проучване пациентите, страдащи от подагра, форма на артрит, причинена от излишък на пикочна киселина в кръвта, консумират череши само за два дни. Резултатите показват 35% по-нисък риск от пристъпи на подагра в сравнение с пациенти, които не са яли череши. 

Сушените череши съдържат кумарин

Кумаринът, химично съединение, намиращо се в много растения, играе голяма роля в нормализирането на кръвосъсирването. Кумарините предотвратяват появата на кръвни съсиреци, като по този начин намаляват рисковете от инсулти и инфаркти.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЧЕРЕШИТЕ

Сушените череши премахват пристрастяването към никотина.Ако имате силно желание за тютюнопушене, се препоръчва да хапвате по една шепа плодове на всеки 3-4 часа.

Знаете ли, че има над 1000 сорта череши?

Консумираме ги от хиляди години, най-малко 500 години преди новата ера.

Римските войници разпространяват черешите по света.Черешите са били част от техния порцион, по време на военни походи.  Изхвърлените от тях костилки ставали дърветата, които се разпространявали в цялата империя. Има една стара поговорка, че за да се намерите старите римски пътища,  трябва  да следвате дивите черешови дървета.

А ето и какво съдържание сме следвали при създаването на нашия черешов микс! 

Back to Top