Create an Account
06.03.2021
Posted by :

Фитонутриенти в състава на спирулината

Фикоцианинът – пигмент, подпомагащ детокс функциите на черния дроб и проявяващ мощна антиоксидантна активност. Противодейства на свободните радикали и инхибира производството на възпалителни сигнални молекули. Хлорофил – пигментът, на който се дължи наситено зеления цвят на спирулина. Има има силно детоксикиращи свойства. Комбинира се добре със специални диети за отслабване и очистване на тялото от токсини. Терапията с хлорофил се препоръчва и с цел елиминиране на тежки метали от тялото, включително арсен, живак, кадмий и др. Протеини – Около 50-70% от състава на спирулина се състои от протеин. Спирулината включва пълен набор от есенциални (тялото не е в състояние да ги направи) и неесенциални (тялото може да направи тези) аминокиселини, необходими за производството на протеинови молекули.

Въглехидрати – Съставляват приблизително 15-25% от състава на спирулина.

Нуклеинови киселини – съставляват 5% от състава й. Имат изключително значение за производството на ДНК и РНК.

Витамини и минерали Бета-каротин – предшественик на витамин А, полезен за кожата, очите и имунната система.

Желязо – подпомага профилактиката на анемия при рисковите групи с дефицит на желязо.

Витамини К1 и К2 – поддържат правилното кръвосъсирване и укрепват костите.

Калций – заздравява костите и зъбите, подпомага сърдечната дейност и нормалното състояние на скелетните мускули.

Магнезий – участва в над 350 биохимични реакции. Регулира сърдечния ритъм и намалява мускулните спазми.

Цинк – важен за здравето на кожата, имунната система, репродуктивното здраве.

Калий – основен електролит, поддържащ комуникацията между клетките и редица процеси в тялото.

Витамини от група В – поддържат нормалната функция на нервната система, сърдечно-съдовата система и мозъка. Приемът на висококачествен екстракт от спирулина осигурява до 60% от препоръчителните дневни количества B12 – витаминът, който често липсва при вегетарианците.

Фолиева киселина – подпомага нормалното състояние на нервната система и осигурява ползи за бременните жени. Намалява риска от вродени дефекти на невралната тръба.

Гама-линоленова киселина (GLA) – мастна киселина с мощни противовъзпалителни свойства. Има хормонорегулиращо действие и намалява проявите на акне, екзема псориазис и други кожни проблеми.

Спирулина осигурява широк спектър ползи.

Тя е универсално естествено средство за укрепване на имунитета, увеличаване на енергията и поддържане на организма в оптимално добро здраве.

Спирулина подпомага образуването на антитела и производството на бели кръвни клетки. Приемът й през студените месеци от годината намалява риска от простуда и грип, ускорява възстановяването при вече развили се инфекции и увеличава тонуса.

Срещу алергии  – В изследване от 2005 година, публикувано в Журнал за лечебни храни, се посочва, че високите дози спирулина потискат алергичните реакции, особено в случаите на алергичен ринит.

Алергичният ринит се характеризира с възпаление в носните канали, задействащо се от алергени в околната среда (прашец, животински косми и др.).

Спирулина е популярно алтернативно средство за облекчаване симптомите на алергичен ринит, което потиска реакцията на клетките спрямо алергените и облекчава симптоматиката. Спирулина е ефективна и при анемия – увеличава съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки, а в комбинация с витамин В12 насърчава производството на червени кръвни клетки. Благодарение на високото съдържание на хлорофил и фикоцианин, има пречистващо кръвта действие.

Много от съдържащите се в спирулина нутриенти насърчават детоксикацията на тялото от химикали, тежки метали и други токсини. Терапията със синьо-зеленото водорасло е подходяща при работа с радиоактивни вещества, начин на живот, свързан с често излагане на ултравиолетова радиация, тютюнопушене и други фактори, предполагащи висок риск за здравето.

Back to Top