Smartsuperfood
Create an Account
14.04.2022
Posted by :

Правилно хранене и спортът представляват две неразделни части от едно цяло.

Едното допълва другото и тези два компонента винаги работят заедно. Те не работят поотделно: ако се храните правилно, прекарвайки по-голямата част от времето си в седнало и малоподвижно състояние, тогава може да отслабнете, но няма да постигнете стегната, красива форма на тялото.

По същия начин, интензивното спортуване, съчетано с хаотично, нередовно и неумерено хранене, могат да доведат не само до загуба на форма, но дори и до по-сериозни нездравословни състояния на тялото.

Спортуването трябва да се извършва на фона на добре балансирано правилно хранене

Това е важно, защото интензивната физическа активност създава повишена нужда от хранителни вещества в организма. Особено това се отнася за протеините, които са основният градивен елемент на мускулната маса. Без да получавате достатъчно количество протеин, Вие не само няма да можете да увеличите обема на мускулната маса, но и да тренирате пълноценно. Просто няма да имате достатъчно сила, за да изпълните необходимия брой повторения на упражненията, а именно с усилие в тренировките може да получите видим резултат.

И така, за успешната комбинация – спорт и правилно хранене е изключително от значение балансът на протеини, мазнини и въглехидрати.

Докато тренирате, нито едно от тези основни хранителни вещества не бива да се изключва от диетата, единствено количеството им трябва да се коригира според поставените от Вас цели.

Ако целта Ви е да отслабнете, препоръчително е да спазвате следното съотношение на белтъци-мазнини-въглехидрати:

  • протеини – 30%;
  • мазнини – 20%;
  • сложни въглехидрати – 50%.
  • За да натрупате мускулна маса:
  • протеини – 30%;
  • мазнини – 20%;
  • въглехидрати – 50%.

За ефективно възстановяване, което ще доведе до растеж на мускулите, са необходими въглехидрати. Следователно в диетата Ви трябва да присъстват много от тях. Също така в диетата на спортистите трябва да присъстват фибри и витамини. Най-често тези хранителни вещества могат да бъдат набавени от зеленчуците и плодовете. Не забравяме и за правилния режим на пиене на вода – поне 2 литра чиста вода на ден и принципа на хранене, когато интервалът от време между храненията е не повече от 3 часа. Това е много важно.

Как да спортуваме и как да се храним?

Във фитнес залата, с помощта на опитен треньор, Вие можете да изберете оптимална програма за физическа активност, подходяща за Вас, в зависимост от това, какъв искате да е желания резултат. Вашият инструктор може да Ви помогне да създадете ежедневна диета, която ще е според Вашите тренировки и физически натоварвания.

Например, ако искате да отслабнете, ще Ви бъдат предложени различни комбинации от кардио-тренировки и силови тренировки, както и нисковъглехидратна диета.

Ще получите списък на храните, с които е добре да се храните и разпределението на протеините, мазнините и въглехидратите в различните ястия.

Back to Top