Create an Account
26.01.2021
Posted by :

Хималайски годжи плодове

Годжи бери в състава на Superfood миксовете ни е в смлян вид, но истинският му размер е 280 бр. в 50 г, което означава че плодчетата са едри, качествени и пълни с хранителни вещества.

Също важен показател за годжи бери е районът, в който е произведено, нашият избор е Хималайския. Хималайските годжи плодове се наричат ​​още тибетски годжи плодове и статутът им на „суперплод“ се основава на твърденията за техните ползи за различни органи на тялото.

Богатите на хранителни вещества хималайски годжи плодове ни осигуряват повече витамин С от портокалите, повече желязо от спанака и повече нива на бета-каротин от морковите. Той е един от най-добрите източници на антиоксиданти, тъй като е богат на каротеноиди като зеаксантин и бета-каротин. Антиоксидантите могат да се борят със свободните радикали, да засилят имунната система и да предотвратят свързаните с възрастта очни заболявания като дегенерация на макулата и катаракта.

8 незаменими аминокиселини

Също така съдържа 18 аминокиселини, от които 8 са незаменими. Основните аминокиселини не се произвеждат от организма и трябва да се набавят от храни. Витамини С, Е, А, В1, В2 и В6, основни мастни киселини като омега-3 и омега 6, 21 микроелементи като желязо, мед, цинк, селен, германий, фосфор и калций са налице в хималайските годжи плодове.

Твърди се, че тези плодове притежават антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни и противоракови свойства. Каротеноидите, открити в хималайските годжи плодове, могат да намалят риска от дегенерация на макулата. А тя от своя страна може да причини трайна загуба на зрението при възрастните хора.

Друго проучване установява, че тези хранителни вещества могат да лекуват глаукома, която също причинява слепота. Диетичният прием на хималайски годжи плодове намалява вътреочното налягане в очите и това предотвратява загубата на ганглиозни клетки на ретината. Това е основен рисков фактор, който причинява глаукома. Диетичните антиоксиданти, открити в хималайските годжи плодове, предпазват тялото от свободните радикали, които засягат здравите клетки и увеличават риска от рак и сърдечни заболявания.

Бета-каротинът, лутеинът, ликопенът, селенът, витамините А, С и Е са основните антиоксиданти, които се намират в хималайските годжи плодове. Хималайските годжи плодове също могат да предпазят нервната система от увреждане на хомоцистеин. Това е една от причините за болестта на Алцхаймер. Годжи бери подобряват функционирането на мозъка и следователно намаляват риска от подобни заболявания.

Back to Top