Create an Account
04.04.2023
Posted by :

Една от най-популярните суперхрани в света

Годжи бери има малки червени плодчета със сладко-кисел вкус, които могат да се консумират сурови, сушени, под формата на сок или чай, използвани в традиционната китайска медицина повече от 5000 г.  Те са толкова фини, че не могат да се берат машинно, а само на ръка. 

Впечатляващо за растението е, че издържа на големи температурни амплитуди: на студ до минус 20-25 градуса и на жега, надхвърляща 40 градуса, традиционно се отглежда в Хималаите, Тибет, Китай и Монголия. 

Защо сушени?

Поради фината структура, в сурово състояние годжи бери имат малък срок на годност. В суров вид плодовете издържат едва до седмица в хладилник. Най-често се употребяват сушени, като това не изменя качествата им.

Естествена аптека за здравето ви

Съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини в годжи берито е шест пъти по-високо от това в пчелния прашец. Желязото, което се съдържа в него е 15 пъти повече, отколкото в нара, спанака и зелените ябълки. Има 500 пъти повече витамин С, в сравнение с портокалите и лимоните. Годжи бери има големи количества линолова киселина, което го прави незаменим инструмент за намаляване на теглото по естествен път. Най-голямото им предимство е осигуряването на 11 незаменими аминокиселини – повече от всички други обикновени плодове.

В плодовете на годжи бери се откриват още мед, фосфор, йод, калий, цинк, селен и никакъв холестерол. Дневната и здравословна доза годжи бери на ден е 30 гр. С това привидно минимално количество този уникален плод дава на организма ни повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Билката съдържа много антиоксиданти, особено на бета-каротин и зеаксантин, заради което се счита, че има подмладяващ ефект, подобряването на контрола на кръвната захар, подпомагането на загубата на тегло и защитата от рак.

На практика няма храна и напитка, с които да не може да се съчетаят с плодчетата и да се получи нещо вкусно и полезно.

Ползи за здравето от годжи бери

Годжи бери повишава имунитета, подобрява работата на стомаха и черния дроб, носи успокоение при стрес. Има благоприятно влияние при сърдечно-съдови заболявания и В Китай се счита, че ако консумираме по 20 гр годжи бери на ден, то неминуемо ще засилим своя организъм, ще забавим стареенето  и ще увеличим положителната си енергия.

Плодовете на годжи бери, се считат за един от най-силните помощници в борбата с наднорменото тегло. Смята се, че най-важният компонент в червените плодчета, който води до добрите резултати при опитите за намаляване на теглото са изключително полезните полизахариди. Те стимулират процесите за изгаряне на мазнините. Попадайки в организма, полизахаридите се усвояват бързо и засилват метаболизма. Скоростта му се ускорява до пет пъти, което значи, че времето за изгаряне на мазнините се намалява значително.

Създават усещане за ситост

Годжи бери доказано засилват метаболизма и снабдяват организма с плодови фибри, намаляващи чувството за глад. Съдържа големи количества линолова киселина, която спомага за намаляване на телесното тегло по естествен път. Режим на хранене, включващ “вълче грозде”, трябва да продължи най-малко месец, за да усетите резултат.

Хранителна информация за годжи бери

В 5 супени лъжици от плодчетата (~30 г) се съдържат:~100 калории

0 г мазнини

3 г фибри

13 г захар

4 г протеин

7510 IU витамин А (около 134% от препоръчителния дневен прием)

14 мг витамин С (около 25% от препоръчителния дневен прием)

12 мг желязо (около 10% от препоръчителния дневен прием)

18 аминокиселини (11 от които незаменими)

Набави си нужната доза от този вкусен и полезен плод с нашия микс 

Back to Top